Ręczne mycie i dezynfekcja
Ręczna dezynfekcja w mleczarstwie stanowi element systemu higieny, uzupełniając automatyczne procesy mycia i dezynfekcji, takie jak CIP czy mycie tunelowe. W wielu przypadkach konieczne jest bowiem doczyszczanie powierzchni o nieregularnej strukturze, połączeń, uszczelek czy elementów pomocniczych, które nie są objęte stałym obiegiem myjącym. Wysoka jakość higieny w takich miejscach ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów mlecznych, a chemia do ręcznego mycia mleczarni i technika aplikacji ma znaczenie w całym procesie produkcyjnym.
Ręczna dezynfekcja w mleczarstwie – skuteczność i bezpieczeństwo
W ofercie POLCHEM znajduje się chemia do mycia ręcznego w mleczarstwie, przeznaczona do manualnych procedur dezynfekcyjnych. Produkty te mają formuły dostosowane do specyfiki branży, jaką jest przemysł mleczarski – są niskopienne, łatwe w aplikacji i skuteczne wobec typowych dla tego środowiska drobnoustrojów, takich jak bakterie zakwaszające, bakterie psychrotrofowe oraz inne patogeny istotne z punktu widzenia jakości produktu końcowego. Jako producent środków czystości POLCHEM proponujemy również rozwiązania umożliwiające pianowe mycie w mleczarstwie. Dostępna jest też inna chemia przemysłowa.
Chemia do ręcznego mycia mleczarni – sposoby stosowania i wszechstronność działania
Chemia do mycia ręcznego dla przemysłu mleczarskiego może być aplikowana w różnorodny sposób, co umożliwia jej efektywne zastosowanie także w trudno dostępnych miejscach, nieuwzględnionych w automatycznych systemach myjących. Najczęściej ręczna dezynfekcja w mleczarstwie jest wykonywana przez:
-
opryskiwacze ciśnieniowe do równomiernego pokrycia dużych powierzchni,
-
pianownice generujące stabilną pianę o wydłużonym czasie kontaktu,
-
przecieranie ręczne umożliwiające precyzyjne doczyszczenie elementów o skomplikowanej geometrii,
-
zamgławianie dedykowane powierzchniom o zwiększonym ryzyku kontaminacji.
Chemia do mycia ręcznego dla przemysłu mleczarskiego charakteryzuje się krótkim czasem działania, łatwością spłukiwania oraz brakiem osadów po zakończonym procesie dezynfekcji. Spełniają wymagania najważniejszych systemów jakości i bezpieczeństwa żywności, dzięki czemu chemia CIP dla branży mleczarskiej i inne produkty są odpowiednie dla profesjonalnych zakładów.
Chemia do mycia ręcznego w mleczarstwie od POLCHEM
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, w ofercie POLCHEM znajduje się chemia do ręcznego mycia mleczarni, która odpowiada rzeczywistym potrzebom. Oferowane rozwiązania powstają z uwzględnieniem specyfiki linii produkcyjnych, typów zanieczyszczeń oraz obowiązujących norm sanitarnych. Wsparcie technologiczne obejmuje również pomoc w opracowaniu indywidualnych planów higieny i optymalizacji zużycia środków. Chemia do mycia ręcznego w mleczarstwie w POLCHEM dostępna jest w różnych pojemnościach i może być stosowana zarówno do bieżącej dezynfekcji, jak i okresowego doczyszczania.

KAMA
NEUTRALNY ŚREDNIOPIANOWY PREPARAT MYJĄCY

BIOPROTEKT MD
NEUTRALNY ŚREDNIOPIANOWY PREPARAT MYJĄCO DEZYNFEKUJĄCY